Levels funktionen i billedbehandling

Hvis du har et billede som måske er for lyst, for mørkt eller for gråt, så er kan det let lade sig gøre at ændre billedet. Fremgangsmåden er simpel.

Vi har dette billede:

Myndin sum hon sá út áðrenn viðgerð

Her må der uden tvivl gøres noget. Jeg bruger programmet GraphicConverter til Macintosh til dette. Men der findes mange andre gode programmer til det formål, f.eks. GIMP (gratis) og Photoshop.

GIMP - Gratis Wilber the GIMP

Programmet skal have funktionen Levels, der i nogle programmer hedder Niveauer, som bl.a. skaber dette billede:

Levels funktiónin til at begynde med

Den trekant, som er i højre side, trækker du mod venstre til højrekanten af bjerget. Denne højrekant af bjerget svarer til den lyseste farvetone på billedet, som er ret grå. Den midterste trekant bliver beskrevet længere nede.

Levels når den højre trekant er trukket mod venstre til højrekanten af 
bjerget

Således. Dette betyder, at alle de lyseste gråtoner skal være skinnende hvide. Det næste trin er at trække den venstre trekant mod højre til venstrekanten af bjerget:

Levels tá eisini tann vinstri tríkanturin er dragsaður móti høgru til vinstrakantin av fjallinum

Således. Dette betyder, at de mørkeste farvetoner skal være so mørke som muligt. Hvis du vil ændre mere, måske det er for lyst eller for mørkt, prøv så at flytte den midterste trekant. Denne kaldes for Gamma.

Når Levels funktionen bliver brugt, er det almindeligt i programmer, at du kan se ændringer på billedet efterhånden som du foretager ændringer med musen. Der plejer at være en knap som lader dig vælge at se billedet enten som det kommer til at se ud, eller som det så ud før. Den knap hedder Preview i nogle programmer. Klik nogle gange på denne knap for bedre at kunne vurdere, om der er sket en forbedring, eller om det gamle billede skal bevares.

Klik på OK eller Afbryd/Cancel, alt eftir om du er tilfreds med forandringen. Hvis du frembringer Levels en gang til, ser det således ud:

Levels som visers at bjerget er "strakt ud"

Bjerget er blevet strakt ud. Billedet ender med at blive således:

Billedet som er færdigbehandlet

Senest ændret 7. sep. 2006