Kritik af danske borgere

Goddag.

Jeg vil gerne nævne tre hændelser i dansk politik.

Dengang to sømænd i 2011 blev kidnappede af somaliske pirater, blev det meget omtalt i nyhedsmedierne. Heldigvis fik vi dem begge hjem på dansk grund. Det ville være naturligt at kritisere de somaliske pirater for at have gjort det. Men det var ikke muligt. I stedet gør mennesker noget, som er meget nemmere: At sagsøge Ekstra Bladet for den måde de havde dækket nyheden. Ekstra Bladet fik i 2016 en kæmpebøde på 2 gange 300.000 kr. til hver af de sømænd. Så fik nogen da sin selvretfærdighed tilfredsstillet. Men jeg mener at det er for billigt at kritisere vore egne, når kritikken hører til hos nogen i udlandet. At kritisere de somaliske pirater hjælper ikke. Derfor vælger vi at kritisere vore egne.

Så var der sagen om danske soldater der udleverede krigsfanger til irakiske soldater i år 2004. De krigsfanger blev mishandlet af irakiske soldater. Det ville være naturligt at kritisere de irakiske soldater for at have gjort det. Men det var ikke muligt. I stedet gør mennesker noget, som er meget nemmere: At kritisere vore egne soldater for at have udleveret disse fanger til irakiske soldater. Men jeg mener at det er for billigt at kritisere vore egne, når kritikken hører til hos nogen i udlandet.

Så var der sagen om et tibetansk flag der blev hevet væk fra en demonstrant. Kinas regering var på besøg, og politiet gjorde hvad de kunne for at forhindre, at danskere kunne demonstrere for Tibets rettigheder. Det satte gang i en tibetkommission, der skulle kulegrave aller niveauer i politiet fra top til bund. Egentlig burde tibekommissionen kun have en målsætning: At fortsætte den kritiske dialog med Kina om deres fremfærd mod Taiwan og Tibet. Det ville være naturligt at kritisere Kina for det. Men det var ikke muligt. I stedet gør mennesker noget, som er meget nemmere: At kritisere vores eget politi. Men jeg mener at det er for billigt at kritisere vore egne, når kritikken hører til hos nogen i udlandet.

Det gælder somaliske pirater, irakiske soldater og Kinas regering.